Nieuwsbrief Schulden - 25 juli 2022

Nieuwsbrief Schulden

25 juli 2022

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld.

Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief. https://tracking.vng.nl/w/3016/8768/522696fccb2fbaf2fbc11a0d772f881a

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:


 - Gemeenten hebben een belangrijke rol in het brede plan van het kabinet om armoede te halveren
 - Bestaanszekerheid borgen vraagt langetermijnperspectief – kamerbrief
Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

 - (Be)spreekuren nieuwe modelmededeling
Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Meer dan vijftig gemeenten bezochten de demonstratie over het portaal schuldhulpverlening
 - Update ontwikkelingen Suwinet-Inkijk voor schuldhulpverleners
Algemeen
 - Agenda (be)spreekuren
 - Handreiking Afvoeren en opslaan van inboedels geactualiseerd
 - Werksessie schuldenketen met publieke uitvoerders succesvol
 - Toolbox ontwikkeld voor ondersteuning bewindvoerders – HvA
 - Lees- en luistertips voor in de zomer!
- Bereikbaarheid vakantieperiode


Gemeenten hebben een belangrijke rol in het brede plan van het kabinet om armoede te halveren

Het kabinet presenteerde op 12 juli de aanpak Geldzorgen, Armoede en Schulden. Deze overkoepelende aanpak bestaat uit een groot aantal acties, initiatieven en maatregelen op diverse terreinen. Het kabinet wil werken meer lonend maken en meer investeren in financiële educatie. Ook wil het kabinet de mogelijkheid om schulden te pauzeren en een betere schuldhulp voor zelfstandig ondernemers.


Een overheid die werkt
Het kabinet wil daarnaast met de geschetste aanpak toe naar een overheid die laagdrempelig hulp biedt, naast mensen staat en inwoners vertrouwen geeft. Als ‘eerste overheid’ kunnen gemeenten hier een belangrijke rol in spelen.

Bestaanszekerheid borgen vraagt langetermijnperspectief

In de Kamerbrief ‘Preventie geldzorgen, armoede en schulden’ doet minister Schouten een aanzet voor een langetermijnperspectief op bestaanszekerheid en schulden. De VNG heeft gereageerd op de plannen van het kabinet. De VNG leest waardevolle zaken, maar mist een noodzakelijke kabinetsbrede visie, urgentie en commitment om bestaanszekerheid structureel te borgen.

Lees meer

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

(Be)spreekuren nieuwe modelmededeling

Tijdens het (be)spreekuur van 14 juli spraken we met gemeenten over de nieuwe modelmededeling en de ontwikkelingen die hiermee samenhangen. Het ‘overzicht van uw beslagvrije voet’ - zoals de modelmededeling nu heet - is onderdeel van de juli-release van de BVV-rekentool. Naast de titel zijn er nog meer veranderingen. Er is gewerkt aan de begrijpelijkheid van de teksten en de indeling van de thema's. Ook is er meer aandacht voor het handelingsperspectief dat het format aan inwoners meegeeft. Graag bedanken we de gemeenten die bereid waren met ons mee te denken over de begrijpelijkheid van de teksten.


Bent u benieuwd naar de veranderingen en heeft u het (be)spreekuur gemist?
Dan bent u van harte welkom bij de 2e sessie op 30 augustus. Naast bovenstaande is er tijdens het (be)spreekuur natuurlijk ook ruimte voor uw vragen en signalen over de modelmededeling en de beslagvrije voet in brede zin.

Aanmelden (be)spreekuur

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Meer dan vijftig gemeenten bezochten de demonstratie over het portaal schuldhulpverlening

Dinsdag 19 juli gaf het Inlichtingenbureau in samenwerking met de Belastingdienst en de VNG een demonstratie over het portaal schuldhulpverlening. Schuldhulpverleners hebben per 1 september de mogelijkheid om belasting- en toeslaggegevens te raadplegen voor de uitvoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Om de gegevens te raadplegen moeten gemeenten en gemandateerde organisaties zich wel snel aanmelden.

Lees meer

Update ontwikkelingen Suwinet-Inkijk voor schuldhulpverleners

Sinds juli 2021 is het voor gemeenten mogelijk om Suwinet-Inkijk te raadplegen voor het opvragen van gegevens bij verschillende bronhouders voor de uitvoering van de schuldhulpverlening (Wgs). BKWI werkt aan aanvullende functionaliteiten waaronder Suwinet-Inkijk breder inzetbaar maken voor samenwerkingsverbanden. In de komende releases rolt BKWI alvast een aantal van deze functionaliteiten uit.

Lees meer

Algemeen

Agenda (be)spreekuren

Alle (be)spreekuren starten om 10.00 uur.
 - 30 augustus – Modelmededeling

De VNG organiseert voor gemeenten drie (be)spreekuren in het kader van grip op schuldhulpverlening.
 - 8 september – Uitbesteden van schuldhulpverlening
 - 15 september – Invulling geven aan opdrachtgever bij uitbesteden schuldhulpverlening
- 22 september – Monitoring van schuldhulpverlening

Heeft u als gemeente de wens of behoefte aan een (be)spreekuur op een ander thema? Geeft u deze dan aan via schulden@vng.nl.

Aanmelden

De handreiking Afvoeren en opslaan van inboedels is geactualiseerd.

Het afgelopen jaar ontvingen we veel vragen van gemeenten over het afvoeren en opslaan van inboedels. De meest gestelde vragen zijn overzichtelijk aan de handreiking toegevoegd. Verschillende onderdelen van de handreiking zijn naar aanleiding van de meeste gestelde vragen verder uitgewerkt.
De wetswijziging van lid 3 van artikel 556 Rv is op 12 juli 2022 aangenomen door de Eerste Kamer. De ingangsdatum is nog niet bekend, maar in de handreiking wordt de impact van deze wetswijziging al wel toegelicht. Tenslotte zijn twee gemeenten bereid geweest een aantal voorbeelddocumenten te delen die we graag aan de handreiking hebben toegevoegd. We hopen dat deze voorbeelden andere gemeenten inspireren en verder op weg kunnen helpen bij het uitvoeren van deze regeling.

Handreiking afvoeren en opslaan van inboedels bij woningontruiming

Succesvolle werksessie schuldenketen met publieke uitvoerders

In juni organiseerden CJIB, NVVK, SZW en het Schuldenknooppunt een werksessie waaraan grote publieke uitvoerders deelnamen. Het doel: de visie op de schuldenketen van SZW en de ontwikkelingen bij de Clustering Rijksincasso (CRI) en Schuldenknooppunt beter op elkaar afstemmen. Annette Veenstra (CJIB) en Marco Florijn (NVVK) overhandigden de resultaten en speerpunten aan Carsten Herstel, (SZW).

Lees meer

Toolbox ontwikkeld voor ondersteuning bewindvoerders

Op basis van onderzoek heeft het lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool van Amsterdam een toolbox ontwikkeld om bewindvoerders te ondersteunen in hun werk. De toolbox kwam tot stand in samenwerking met bewindvoerders, ervaringsdeskundigen en experts. Een stappenplan, een coachingstool en laagdrempelige visuele communicatiematerialen ondersteunen bewindvoerders om beter aan te sluiten bij de belevingswereld van een groeiende doelgroep van mensen met beperkte basisvaardigheden.

Lees meer

Lees- en luistertips voor in de zomer!

De zomervakanties staan voor de deur. Een mooie gelegenheid om een aantal interessante onderzoeken of boeken te lezen over armoede en schulden. We hebben hieronder een aantal lees- en luistertips staan. Heeft u nog tips voor de lezers van deze schuldennieuwsbrief? Laat het ons weten via schulden@vng.nl.
 - Nibud - Groeiend aantal huishoudens in de knel
 - Divosa - Extra 550 miljoen euro voor verhoging energietoeslag
 - NVVK - Zo zag de hulp er dit voorjaar uit
 -  Divosa en NVVK - De nieuwe monitor Schuldhulpverlening

Voor het gemak nog een keer de verwijzing naar de lees- en luistertips uit onze vorige nieuwsbrief:
 - Schouders eronder: informatiefilmpjes om te komen tot haalbare betalingsregeling
 - SEO: rapport Meer schuldhulp door de coronacrisis?
 - Wijzer in geldzaken: Actieplan Consumentenkeuzes
 - HU: Verkenning Stress-sensitief inrichten
 - Rijksoverheid: Kamerbrief voortgang energietoeslag
 - Van Opdorp (NPO Radio 1): boek Gek van geld
 - CBS: schuldenproblematiek in beeld.

Bereikbaarheid vakantieperiode

Ook in de zomer(vakantie) kunt u voor al uw vragen, opmerkingen en suggesties terecht bij ons team. Wij zijn bereikbaar via schulden@vng.nl

Namens de medewerkers van het Programma Verbinden Schuldendomein wensen wij u een fijne zomer toe!

vng.nl