Nieuwsbrief Schulden - 11 juli 2022

Nieuwsbrief Schulden

11 juli 2022

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld.

Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief. https://tracking.vng.nl/w/3016/7546/0c764d75813f08d358efd6304366e2be

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
 - Nieuwe release BVV-rekentool
 - Publicatie wijziging bedragen Beslagvrije Voet Wijziging

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Belasting- en toeslaggegevens voor gemeentelijke schuldhulpverlening binnenkort beschikbaar via het Inlichtingenbureau

Algemeen
 - Agenda (be)spreekuren
 - Bereikbaarheid vakantieperiode
 - Stand van de Uitvoering toont uitvoeringspraktijk gemeenten
 - Meer aanvragen schuldhulpverlening verwacht
 - Meer aandacht voor worstelende belastingbetaler
 - NVVK: Geld voor een inboedel tijdens een schuldregeling
 - NVVK Najaarscongres: Op naar de 100 - wat staat ons te doen?
 - Lees- en luistertips voor in de zomer!

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Nieuwe release BVV-rekentool

De juli-release van de BVV-rekentool staat voor de deur. De ingangsdatum van deze release is flexibel en ook wij zijn momenteel nog in afwachting van een besluit van het programma over de uiterste implementatiedatum. Deze release staat, naast de nieuwe normwaarden die al geïmplementeerd zijn, in het teken van de modelmededeling. Daarin zijn flinke stappen gezet: de indeling van onderwerpen in de modelmededeling is aangepast en er is gewerkt aan de begrijpelijkheid van de teksten. Ook is de term 'modelmededeling' vervangen door 'overzicht van uw beslagvrije voet'. Het burgerportaal is hier al op aangepast en de VNG publiceert binnenkort een nieuw format voor de begeleidende brief die aansluit op deze release. Via de nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen. Op 14 juli en 30 augustus organiseert de VNG (be)spreekuren over de nieuwe modelmededeling. 

Aanmelden (be)spreekuren

Publicatie wijziging bedragen Beslagvrije Voet

Op 1 juli zijn de maximumbedragen voor de beslagvrije voet (artikel 475da Rv, eerste lid) herzien. Deze bedragen worden berekend op basis van verschillende normwaarden uit onder andere de Participatiewet. Daarom worden deze ieder half jaar aangepast. Zowel de rekenmodules van IB als van SNG maken al gebruik van de nieuwe normbedragen. De publicatie van de normbedragen staan bij onderdeel M.

Lees hier de publicatie

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Belasting- en toeslaggegevens voor gemeentelijke schuldhulpverlening binnenkort beschikbaar via het Inlichtingenbureau

Belasting- en toeslaggegevens raadplegen voor de uitvoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) is naar verwachting per 1 september 2022 mogelijk via het portaal Schuldhulpverlening van het Inlichtingenbureau. Via de digitale weg zijn deze gegevens straks snel beschikbaar voor gemeenten en gemandateerde partijen ten behoeve van schuldhulpverlening.  

Lees meer

Algemeen

Agenda (be)spreekuren

Alle (be)spreekuren starten om 10.00 uur.
 - 14 juli – Modelmededeling
 - 30 augustus – Modelmededeling

De VNG organiseert voor gemeenten drie (be)spreekuren in het kader van grip op schuldhulpverlening.
 - 8 september – Uitbesteden van schuldhulpverlening
 - 15 september – Invulling geven aan opdrachtgever bij uitbesteden schuldhulpverlening
- 22 september – Monitoring van schuldhulpverlening

Aanmelden

Bereikbaarheid vakantieperiode

Ook in de zomer(vakantie) kunt u voor al uw vragen, opmerkingen en suggesties terecht bij ons team. Wij zijn bereikbaar via schulden@vng.nl

Namens de medewerkers van het Programma Verbinden Schuldendomein wensen wij u een fijne zomer toe!

Stand van de Uitvoering toont uitvoeringspraktijk gemeenten

Op 23 juni, de Dag van de Publieke Dienstverlening, publiceerde de VNG de eerste gemeentelijke ‘stand van de uitvoering’. Veel gaat goed, er is echter ook ruimte voor verbetering. Vereenvoudiging speelt hier een belangrijke rol. Dit is een randvoorwaarde om als één overheid te kunnen leveren wat de samenleving verwacht. In het rapport laten zes casussen via concrete praktijksituaties van inwoners zien hoe de gemeentelijke uitvoeringspraktijk ervoor staat. Daarin komt de praktijk rondom schuldenproblematiek en beslaglegging ook aan bod. De overstijgende rode draden uit de casussen geven een beeld van de belangrijkste aandachts- en knelpunten uit de uitvoeringspraktijk van gemeentelijke professionals.

Lees meer

Meer aanvragen schuldhulpverlening verwacht

Op basis van een verkenning door Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) rekent de NVVK voor schuldhulpverleners op een stijging van de hulpvraag tot maximaal 20%. Veel hangt af van de ontwikkelingen in de nabije toekomst: de effecten van de oorlog, de impact van het nieuw beleid in de Miljoenennota en de mate waarin mensen met financiële zorgen hulp durven te vragen voor hun problemen.
Om vooruit te lopen op de verwachtte toestroom is het van belang dat gemeenten de toegang en uitvoering schuldhulpverlening adequaat organiseren. In het kader van de implementatie van de gewijzigde wetten in het schuldendomein heeft de VNG verschillende ondersteuningsproducten ontwikkeld. Gemeenten kunnen de producten gebruiken om te toetsen of het beleid en werkprocessen aan de huidige wetgeving voldoen.

 - Routekaart wetten schuldendomein

 - Ondersteuningsproducten Wvbvv 

 - Ondersteuningsproducten Wgs 

 - Ondersteuningsproducten Ags 

Meer aandacht voor worstelende belastingbetaler

Hoe kan de Belastingdienst problemen van inwoners en zzp’ers eerder herkennen en oplossen? Deze vraag staat centraal in het onderzoek dat de Belastingdienst de komende tijd uitvoert. Hoe eerder problemen bekend zijn, hoe sneller en eenvoudiger de oplossing vaak is. Dat kan mensen veel stress en mogelijke ellende besparen en draagt ook bij aan het herstel van vertrouwen in de Belastingdienst.

Lees meer

NVVK: Geld voor een inboedel tijdens een schuldregeling

Vrouwen die de toevlucht nemen tot een vrouwenopvang, willen daar graag zo snel mogelijk weer uit naar een eigen woning. Maar als er tijdens het verblijf in de opvang een schuldregeling start, mag een lening afsluiten dan bijvoorbeeld om een inboedel te kopen of de eerste maand huur te voldoen?

Lees meer

NVVK Najaarscongres: Op naar de 100 - wat staat ons te doen?

In 2032 bestaat de NVVK 100 jaar. Hoe zie de wereld er dan uit? Wat zijn de wensen en hoe kunnen die worden bewerkstelligd? Dat is het thema van ons Nazomercongres op donderdag 15 september in Utrecht.

Lees meer

Lees- en luistertips voor in de zomer!

De zomervakanties staan voor de deur. Een mooie gelegenheid om een aantal interessante onderzoeken of boeken te lezen over armoede en schulden. We hebben hieronder een aantal lees- en luistertips staan. Heeft u nog tips voor de lezers van deze schuldennieuwsbrief? Laat het ons weten via schulden@vng.nl

 - Schouders eronder: informatiefilmpjes om te komen tot haalbare betalingsregeling 
 - SEO: rapport Meer schuldhulp door de coronacrisis? 
 - Wijzer in geldzaken: Actieplan Consumentenkeuzes 
 - HU: Verkenning Stress-sensitief inrichten 
 - Rijksoverheid: Kamerbrief voortgang energietoeslag 
 - Van Opdorp (NPO Radio 1): boek Gek van geld 
 - CBS: schuldenproblematiek in beeld. 

vng.nl