Nieuwsbrief Schulden - 22 juni 2022

Nieuwsbrief Schulden

23 juni 2022

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld.

Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief. https://tracking.vng.nl/w/3016/6307/93be8a326d904f70834ebea9e73748ff

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:


Ondernemers
 - Verkenning ondersteuning aan ondernemers financiële zorgen


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Grip op schuldhulpverlening

Algemeen
 - Verslag landelijke bijeenkomst Vroegsignalering 30 mei
 - Motie relatie tussen armoede en gezondheidsklachten
 - Workshop tijdens de NVVK studiedag
 - Rechtbanken gaan mensen met schulden doorverwijzen naar hulpverlening
 - Toolkit nu beschikbaar: Ministerie vraagt organisaties om huishoudens te wijzen op energietoeslag
 - SchoudersEronder: Summerschool
 - Agenda bijeenkomsten

Ondernemers

Verkenning ondersteuning aan ondernemers financiële zorgen
De VNG heeft in mei 2022 een tweede verkenning ‘Ondernemers en financiële zorgen’ gehouden onder haar leden om een actueel beeld te schetsen van de gemeentelijke ondersteuning aan ondernemers met financiële zorgen. De verkenning maakt inzichtelijk waar gemeenten tegenaan lopen en wat zowel de ondernemer als de gemeente verder helpt om passende ondersteuning te kunnen ontvangen cq bieden.

Lees meer

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Grip op schuldhulpverlening
De handreiking ‘Grip op schuldhulpverlening’ die de VNG ontwikkelde voor gemeenten heeft een update gekregen naar aanleiding van TROS Radar berichtgeving met betrekking tot PLANgroep. In deze handreiking komen aandachtspunten voor gemeenten aan de orde rondom het uitbesteden van de taken in het kader van de Wgs: eisen beleidsplan, regie op de uitvoering van de schuldhulpverlening, uitbesteden van schuldhulpverlening, opdrachtgeverschap en monitoren van de kwaliteit en uitvoering van schuldhulpverlening. (Be)spreekurenDe VNG organiseert in september drie (be)spreekuren als vervolg op de geactualiseerde handreiking en de wens van gemeenten om in gesprek te blijven over de grip op schuldhulpverlening.

Aanmelden

Algemeen

Verslag landelijke bijeenkomst Vroegsignalering 30 mei ‘Basis vroegsignalering is op orde, nu verder zoeken naar wat goed werkt’
Anderhalf jaar is vroegsignalering van schulden nu een wettelijke taak van gemeenten. Om te leren van elkaars ervaringen én vooruit te blikken organiseerde de NVVK samen met VNG en Divosa een bijeenkomst op 30 mei jl. Met de cijfers en ervaringen van het eerste jaar kunnen we de vraag ‘wat werkt voor wie’ nog niet helemaal beantwoorden. Maar die vraag blijft wel leidend voor het vervolg.

Lees ook:

 - Verslag workshop ‘Huisbezoeken’

 - Verslag workshop ‘Prioriteren en opvolgen van vroegsignalen’

Lees meer

Motie relatie tussen armoede en gezondheidsklachten
De Tweede Kamer verzocht de regering in motie nr. 637 (aangenomen) aandacht te hebben voor de wijze waarop armoede en schulden impact hebben op het welzijn en de gezondheid van mensen. Als gemeente bent u wellicht al aan de slag met een lokale aanpak om armoede en gezondheid te verbinden of u wilt dit graag. Het Loket Gezond Leven van de RIVM biedt veel informatie over de integrale aanpak van armoede, schulden en gezondheid. U vindt hier instrumenten die u helpen uw aanpak of beleid vorm te geven, erkende interventies en voorbeelden uit andere gemeenten die in de aanpak een mooie verbinding hebben gemaakt tussen armoede en gezondheid.

Loketgezondleven.nl

Workshop tijdens de NVVK studiedag
Tijdens de NVVK-dag op dinsdag 7 juni verzorgde de VNG samen met twee gemeenten een workshop over de samenwerking tussen gemeenten en beschermingsbewindvoerders. De gemeente Haarlem en Rotterdam lieten samen met twee bewindvoerders zien hoe zij hun samenwerking hebben ingericht om inwoners met financiële zorgen de meest passende ondersteuning te bieden. Ze gingen ook in op het werkproces van het adviesrecht.
In een convenant kunnen samenwerkingsafspraken en werkprocessen vastgelegd worden. Naast de afspraken in het convenant is het belangrijk om te blijven investeren in de relatie tussen gemeenten en beschermingsbewindvoerders door met elkaar in gesprek te blijven en elkaar fysiek te ontmoeten. Meer weten over samenwerken in het kader van schuldenbewind? Op onze site treft u hierover het afwegingskader voor gemeenten.
Personen op de foto (v.l.n.r.) Tjeert Poelman (VNG), Sandra Deeterink (Vaneker Finance Bewindvoering), Gerard Jan de Ruiter (gemeente Rotterdam), Corinne Visser (Gemeente Haarlem), Simone van Rijn (Van Rijn Bewind)

Afwegingskader

Rechtbanken gaan mensen met schulden doorverwijzen naar hulpverlening
De Rechtspraak wil bij alle rechtbanken schuldenfunctionarissen inzetten, die mensen met schulden snel in contact brengen met hulpverleners bij de gemeente. De Rechtspraak hoopt zo bij te dragen aan een oplossing van schuldenproblematiek. In de praktijk blijkt dat mensen met schulden vaak niet weten welke hulp er beschikbaar is en hoe ze daar een beroep op kunnen doen. Een proef met schuldenfunctionarissen bij meerdere rechtbanken heeft uitgewezen dat deze aanpak vruchten afwerpt.

Lees meer

Toolkit nu beschikbaar: Ministerie vraagt organisaties om huishoudens te wijzen op energietoeslag
Veel huishoudens die mogelijk recht hebben op de eenmalige energietoeslag van 800 en deze zelf dienen aan te vragen, hebben zich nog niet gemeld bij de gemeente. Het ministerie van SZW roept de hulp in van een groot aantal organisaties om de toeslag extra onder de aandacht te brengen van huishoudens met een laag inkomen. Daarvoor is nu een toolkit beschikbaar.

Lees meer

Schouders Eronder: Summerschool
Op 5 juli gaat Schouders Eronder tijdens de Summerschool (online) aan de slag met de Toolkit Evalueren & Innoveren. Deze Toolkit is onlangs gelanceerd en biedt alle hulpmiddelen die je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan met het evalueren én het verbeteren van interventies. 

Aanmelden

Agenda bijeenkomsten

Alle bijeenkomsten starten om 10.00 uur.
 - 14 juli: Modelmededeling
 - 30 augustus: Modelmededeling
 - 8 september: Uitbesteden van schuldhulpverlening
 - 15 september: Invulling geven aan opdrachtgeverschap bij het uitbesteden van schuldhulpverlening
 - 22 september: Monitoring van schuldhulpverlening

Aanmelden
vng.nl