Nieuwsbrief Schulden - 2 juni 2022

Nieuwsbrief Schulden

2 juni 2022

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld.

Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief. https://tracking.vng.nl/w/3016/5062/8a154d0313d7b0232cd69a75c567ff29

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
 - Beslag op vakantiegeld
Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Handreiking vrouwen in de knel
 - Format 'beschikking en plan van aanpak' geactualiseerd
 - Jaarrapportage 2022 Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden
 - Bkr ondernemers
Algemeen
 - Interview gemeente Zwolle over NVVK convenant Lokale overheid
 - Agenda bijeenkomsten


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Beslag op vakantiegeld

In mei ontvangen de meeste mensen hun vakantiegeld. In deze maand worden daarom over het algemeen de meeste beslagen gelegd. Dat geldt ook voor inwoners met een bijstandsuitkering. Gemeenten ontvangen hierdoor vaak ook meer beslagen in de rol van derdebeslagene. Op de pagina's 33 t/m 35 van de Q&A Wvbvv vindt u informatie over vakantiegeld en de beslagvrije voet. Schuldinfo schreef ook een interessant artikel over dit onderwerp. 

Lees meer Schuldinfo

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Handreiking ‘Vrouwen uit de knel’ geactualiseerd

De handreiking ‘Vrouwen uit de knel’ is geactualiseerd. In 2017 en 2019 deed de Nationale ombudsman onderzoek naar signalen over knelpunten bij de toepassing van wet- en regelgeving bij vrouwen in de vrouwenopvang. De afgelopen jaren werd een aantal van de gesignaleerde knelpunten opgepakt en opgelost. Een werkgroep van ambtenaren uit centrumgemeenten en een klankbordgroep met medewerkers uit de vrouwenopvang dachten mee over een aantal nog bestaande (met name financiële) knelpunten. Hiervoor werd ook aansluiting gezocht bij het VNG project ‘Programma Verbinden Schuldendomein’. De geactualiseerde handreiking biedt gemeenten praktische handvatten om deze knelpunten aan te pakken en op te lossen.

Lees meer

Format ‘beschikking en plan van aanpak’ geactualiseerd

Het format ‘beschikking en plan van aanpak’ in het kader van de Wgs is geactualiseerd. Het gaat om de volgende toevoeging: Als er sprake is van problematische schulden dan wordt de toelating tot schuldhulpverlening door de gemeente geregistreerd bij het BKR.

Lees meer

Jaarrapportage Divosa Monitor Vroegsignalering

Schulden Gemeenten ontvingen in 2021 meer dan 380.000 signalen van betalingsachterstanden van energieleveranciers, drinkwaterbedrijven, zorgverzekeraars en woningverhuurders. Daarnaast accepteerden 8000 inwoners hulp. Dat blijkt uit de jaarrapportage van de Monitor Vroegsignalering Schulden van Divosa die op zondag 29 mei is gepubliceerd. Aan de jaarrapportage hebben ruim 200 gemeenten deelgenomen.

Lees meer

BKR-registratie voor ondernemers

We ontvangen regelmatig vragen over de BKR-registratie in relatie tot ondernemers. In onze eerder gepubliceerde handreiking over de BKR-registratie voor inwoners staat onder andere dat het ministerie van SZW heeft verduidelijkt dat alleen toegangsbeschikkingen schuldhulpverlening voor inwoners met problematische schulden moeten worden geregistreerd bij het BKR. Als er geen sprake is van een problematische schuld of als dit nog niet duidelijk is, hoeft dus (vooralsnog) niet geregistreerd te worden. Wordt het op een bepaald moment duidelijk dat de schulden problematisch zijn? Dan volgt op dat moment in het traject alsnog een BKR-registratie.
Te verwachten inkomsten en schuldenlast (tussenkop) Of schulden problematisch zijn wordt bepaald op basis van de (te verwachten) inkomsten en de schuldenlast. Er is sprake van een problematische schuld wanneer het bedrag dat in 36 maanden kan worden afgelost lager is dan de totale schuldenlast. Bij ondernemers kan het langer duren voordat duidelijk is of de schulden problematisch zijn. Er wordt namelijk ook gekeken naar de verwachtingen, omzet en mogelijke oplossingen rondom de onderneming. In dat kader kan het voorkomen dat pas later in het traject bepaald kan worden of de schulden problematisch zijn en een BKR-registratie nodig is. Registratie bij het BKR is pas aan de orde als daadwerkelijk vaststaat dat de schulden problematisch zijn.

Lees meer

Algemeen

Interview met Zwolse schulddienstverlener Lucien Blaas 'NVVK-convenant Lokale overheid maakt sociaal invorderingsbeleid mogelijk'

Op 20 april ondertekende Zwolle als eerste gemeente het Convenant Lokale Overheid. Senior medewerker schulddienstverlening Lucien Blaas is er blij mee. Hij kan mensen met schulden bij de gemeente nu sneller helpen.

Lees meer

Agenda bijeenkomsten

Alle bijeenkomsten starten om 10.00 uur.

 - 14 juli 2022: (Be)spreekuur Modelmededeling
- 30 augustus 2022: (Be)spreekuur Modelmededeling

Aanmelden
vng.nl