Nieuwsbrief Schulden - 12 mei 2022

Nieuwsbrief Schulden

12 mei 2022

Mailing VNG

De nieuwsbrief schulden houdt u als gemeente op de hoogte van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein.

Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief. https://tracking.vng.nl/w/3016/3813/2c9514f9783a6e5f25a9b041562b8730

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

 - Versterken van ketensamenwerking tussen SZW, VNG, Divosa en gemeenten

 - Bestuurlijke reactie Verzamelwet SZW 2023


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) 

 - Leidraad prioriteren en opvolgen vroegsignalen
 - Steun ondernemers met schuldhulp en lastenverlichting
 - Klanttevredenheidsonderzoek Suwinet-Inkijk


Algemeen

 - Advies RVS van schuld naar schone lei

 - Instrument helpt om niet-verwijtbare vorderingen te verlagen

 - NVVK en gemeenten starten ontwikkeling Landelijke Schuldpauzeknop

 - Zwolle tekent als eerste gemeente het nieuwe NVVK-convenant Lokale Overheid
 - Webinars NVVK Convenant Lokale Overheid samen met VNG

 - Landelijke bijeenkomst vroegsignalering 30 mei

 - Bijeenkomsten agenda

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Versterken van ketensamenwerking tussen SZW, VNG, Divosa en gemeenten

Welke afhankelijkheden zijn er tussen de ketens? En wat vraagt dat van de sturing en samenwerking om maatschappelijke opgaven te realiseren? SZW gaat daar graag over in gesprek met VNG, Divosa en gemeenten. Om zo in 2022 samen vervolgstappen te zetten rondom governance, ketensturing en ketenarchitectuur.

Lees meer

Bestuurlijke reactie Verzamelwet SZW 2023

Op verzoek van minister Schouten van SZW heeft de VNG een bestuurlijke reactie gegeven op de consultatie van de concept ‘Verzamelwet SZW 2023’

De voorgenomen wetswijziging beoogt een tweetal specifieke situaties te corrigeren. Bij hoge woonkosten kunnen burgers verzoeken om de beslagvrije voet te verhogen. In de praktijk blijkt dat de situaties waarin dit mogelijk is onbedoeld te beperkt zijn. Dit betekent dat op dit moment bepaalde groepen inwoners met hoge woonkosten onvoldoende worden beschermd in hun bestaansminimum. De voorgestelde wijzigingen van artikel 475da hebben als doel hiervoor een oplossing te bieden. Daarnaast wordt een foutieve verwijzing naar een norminkomen in de Wet op de huurtoeslag die niet meer van toepassing is gecorrigeerd.  

VNG heeft in de brief aangegeven verheugd te zijn met deze aanpassing, die mede op ons verzoek tot stand gekomen is. Wel zijn er nog een aantal vragen ter verduidelijking gesteld. Zo zijn wij o.a. benieuwd naar de periode waarin de verhoging door woonkosten mag worden meegenomen en ook hoe de verhoging door woonkosten zich verhoudt tot het uitgangspunt dat altijd 5% van het daadwerkelijke inkomen moet worden afgelost. Verhoging van woonkosten kan namelijk betekenen dat die 5% feitelijk niet beschikbaar is. Daarnaast zijn we van mening dat de woonkosten die mogen worden meegenomen verder moeten worden verduidelijkt. Nu is het voor inwoners en hun belangenbehartigers niet helder waar recht op is. Verduidelijking draagt bij aan een uniforme berekening van de beslagvrije voet. 

Behalve een reactie op de Verzamelwet hebben we ook nog een tweetal andere punten onder de aandacht gebracht. Het eerste punt betreft de griffierechten bij het verzoek om toepassing van de hardheidsclausule. Deze griffierechten zijn naar de mening van de VNG een te hoge drempel voor inwoners om een beroep te doen op de hardheidsclausule. Het tweede punt betreft de beslagvrije voet voor AOW’ers. Met de invoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet wordt geen onderscheid meer gemaakt in leeftijdscategorieën in de berekening van de beslagvrije voet. Voor alle leeftijden is de hoogte van de beslagvrije voet gekoppeld aan de bijstandsnorm van 21 – 65 jaar. AOW’ers zijn er hierdoor behoorlijk op achteruit gegaan. Ouderen hebben veelal hogere (chronische) zorgkosten en tegelijkertijd geen mogelijkheden meer om hun inkomen te vergroten. Hierdoor ontstaat een structureel onevenredige hardheid. 

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Leidraad vroegsignalen geactualiseerd

De Leidraad prioriteren en opvolgen vroegsignalen is geactualiseerd. Daarvoor is gebruik gemaakt van de input uit de expertsessie ‘Best practices prioriteren en opvolgen van vroegsignalen’ op 24 februari 2022. De leidraad ondersteunt gemeenten bij het maken van beleidskeuzes. Het gaat er hierbij om welke wijze van opvolging een gemeente voor welk signaal kan inzetten en hoe zij signalen kan prioriteren.

Lees meer

Steun ondernemers met schuldhulp en lastenverlichting

Wat is er nodig om ondernemers te ondersteunen die zwaar zijn getroffen door de coronamaatregelen en daardoor kampen met schulden? De VNG, VNO-NCW en MKB-Nederland stuurden de Tweede Kamer hierover een gezamenlijke brief.

Lees meer

Klanttevredenheidsonderzoek Suwinet-Inkijk 

Raadpleegt u Suwinet-Inkijk of bent u gebruikersbeheerder van Suwinet-Inkijk? Dan is Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen (BKWI) geïnteresseerd in uw mening. BKWI beheert en ontwikkelt Suwinet en zij willen graag weten wat u van Suwinet-Inkijk vindt. Wat zijn uw ervaringen? Wat gaat volgens u goed en wat kan beter? 

Uw mening is erg belangrijk: de resultaten helpen BKWI om Suwinet-Inkijk en de dienstverlening beter aan te laten sluiten op uw wensen. Onderzoeksbureau MWM2 voert dit onderzoek in opdracht van BKWI uit. 

Doet u mee? Klik dan op deze link of ga via Suwinet-Inkijk naar de nieuwsmodule. Daar vindt u ook de link naar de enquête. Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal 4 minuten. 


De vragenlijst

Algemeen

Advies RVS Van schuld naar schone lei

Problematische schulden zijn een individueel én een maatschappelijk probleem: een probleem dat met de huidige stijging van de prijzen voor energie en levensmiddelen snel groter dreigt te worden. Voor het voorkómen van risicovolle en problematische schulden is snel nieuw beleid nodig dat de bestaanszekerheid van mensen centraal stelt.

Lees meer

Instrument helpt om niet-verwijtbare vorderingen te verlagen

Inwoners die een uitkering ontvangen, vergeten soms tijdig door te geven dat ze weer aan het werk zijn. Of deze informatie stokt ergens in het proces van de gemeente. In beide gevallen kan dat leiden tot een onnodige verslechtering van de financiële situatie. VNG Naleving ontwikkelde een instrument om niet-verwijtbare vorderingen te voorkomen.

Lees meer

Zwolle tekent als eerste gemeente het nieuwe NVVK-convenant Lokale Overheid

Gemeenten helpen inwoners wanneer die schulden hebben, maar zij zijn vaak ook een van de instellingen waar de hulpvrager schulden heeft. Het nieuwe NVVK-convenant Lokale Overheid brengt, in de woorden van de Zwolse wethouder Dorrit de Jong, die 'twee werelden' bij elkaar.

Lees meer

Webinars NVVK Convenant Lokale Overheid samen met VNG

Op 23 mei en 2 juni 2022 organiseert de NVVK een webinar over het Convenant Lokale Overheid. Vanuit het implementatieteam van het Programma Verbinden Schuldendomein zijn wij bij deze webinars aanwezig voor de beantwoording van eventuele gemeentespecifieke vragen. De commissie PSI heeft in november 2021 haar ondersteuning voor dit convenant uitgesproken en adviseert gemeenten zich bij dit convenant aan te sluiten.

Aanmelden 23 mei
Aanmelden 2 juni

Landelijke bijeenkomst vroegsignalering 30 mei

Begin juni 2021 heeft de overdracht van het project 'Vroegsignalering schulden landt in Nederland' naar VNG, Divosa en de NVVK plaatsgevonden tijdens de slotbijeenkomst van dit project. Hierop komt nu een vervolg. Wij nodigen u van harte uit voor, alweer, de 10e landelijke bijeenkomst Vroegsignalering Schulden op maandag 30 mei 2022 in Utrecht. U kunt zowel op locatie als online deelnemen.

Lees meer

NVVK en gemeenten starten ontwikkeling Landelijke Schuldpauzeknop

Wie schulden heeft, moet de mogelijkheid krijgen om schuldeisers, deurwaarders en incassobureaus tijdelijk even op afstand te houden. Iedereen die zich vanwege schulden meldt bij zijn gemeente zou een zogenaamde Schuldpauzeknop in moeten kunnen drukken. Dat vinden de NVVK en de gemeenten Amsterdam, Den Haag en Eindhoven. Samen legden ze op 7 april jl. bij minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen een voorstel neer voor de ontwikkeling van een Landelijke Schuldpauzeknop.

Lees meer

Agenda bijeenkomsten

Alle bijeenkomsten starten om 10.00 uur.

- 12 mei: Samenwerksessie - Hoe kan een gemeente uitvoering geven aan het adviesrecht bij schuldenbewind?- 18 mei: (Be)spreekuur - De nieuwe modelmededeling (let op anderhalf uur)
- 24 mei: Expertsessie - Nieuwe initiatieven, samenwerkingen binnen gemeenten
- 31 mei: Samenwerksessie - Hoe kan een gemeente beschermingsbewind zelf uitvoeren?
- 1 juni: Samenwerksessie - KBvG & VNG sociale incasso en signalering

Aanmelden
vng.nl