Nieuwsbrief Schulden - 21 april 2022

Nieuwsbrief Schulden

21 april 2022

Mailing VNG

De nieuwsbrief schulden houdt u als gemeente op de hoogte van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein.

Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief. https://tracking.vng.nl/w/3016/2560/42151b7f9e3e041072baf2d5c45c9a6d

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

- Internetconsultatie en bestuurlijke reactie VNG op de verzamelwet SWZ 2023 

- Nieuwe release juli 2022


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) 

- Prioriteren en opvolgen vroegsignalen

- Wgs-inlezen binnenkort beschikbaar via het Inlichtingenbureau 

- Belastinggegevens van inwoners en ondernemers binnenkort beschikbaar

- Update Q&A Wijziging Wgs


Adviesrecht voor gemeenten bij schuldenbewind (Ags)

- Interviews gemeenten scenario’s grip op schuldenbewind


Ondernemers met Financiële zorgen 

- Verkenning uitvoering schuldhulp aan ondernemers 
- Onderzoek Nationale Ombudsman en artikel VNG over schuldhulp aan ondernemers 
- Publicatie ondersteuningsproducten ondernemers 
- Ondernemers krijgen brief met overzicht coronaschulden


Algemeen

- Week van het geld 2022 geslaagd!

- Landelijke bijeenkomst Vroegsignalering van de NVVK samen met VNG en Divosa

- Toeslagen stuurt eerste brieven aan mensen met betaalachterstand

- Gezocht deelnemers klantreis sociale incasso
- Info praktijkdag 19 mei - Schouders Eronder - samen komen tot haalbare betalingsregelingen 

- Webinars NVVK Convenant Lokale Overheid samen met VNG

- Bijeenkomsten agenda

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Internetconsultatie en bestuurlijke reactie VNG op de verzamelwet SWZ 2023

Op 31 maart 2022 is de internetconsultatie van de Verzamelwet SZW 2023 gesloten. Het is een brede verzamelwet, waar de BVV één van de onderdelen is. Er zijn meerdere reacties ingediend, ook op de wijzigingen in de BVV. De VNG legt op dit moment de laatste hand aan de bestuurlijke reactie op deze verzamelwet. Deze wordt gepubliceerd op de website zodra de reactie naar SZW is verstuurd.

Reacties internetconsultatie

Nieuwe release juli 2022

De ontwikkelingen voor de juli release 2022 zijn in volle gang. Deze release betreft o.a. wijzigingen in de modelmededeling (inclusief het beschikbaar komen van een modelmededelinggenerator), aanpassing van de normwaarden en het beschikbaar komen van de A2A koppeling voor de toegepaste BVV bij de centrale voorziening van BKWI. Door de vertraging gedurende het releaseproces is de uiterlijke implementatie deadline verschoven naar 1 oktober 2022. Dat betekent dat de daadwerkelijke implementatie kan plaatsvinden tussen 1 juli en 1 oktober 2022.


Op 18 mei is er een (be)spreekuur over de nieuwe modelmededeling. De modelmededeling wordt op een groot aantal punten aangepast en zal door deze release veel begrijpelijker zijn voor de inwoner.

Aanmelden (be)spreekuur

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Wgs-inlezen binnenkort beschikbaar via het Inlichtingenbureau

Inkomens- en vermogensgegevens van inwoners raadplegen voor de uitvoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) is begin juni 2022 ook mogelijk via Wgs-inlezen van het Inlichtingenbureau. Wgs-inlezen is een voorziening om de gegevens van de inwoner direct digitaal in te zien vanuit uw eigen applicatie.

Raadpleeg uw leverancier

Om gebruik te maken van Wgs-inlezen zijn organisaties afhankelijk van de leverancier die de eigen applicatie ondersteunt. Het Inlichtingenbureau heeft van vier leveranciers het bericht ontvangen dat zij op termijn Wgs-inlezen gaan ondersteunen: Lost Lemon (Mens Centraal), Stratech (Perspectief), Blinqt (X-works) en Kredi’t (Allegro). Staat uw leverancier niet in dit rijtje? Neem dan contact op met uw leverancier om te vragen naar de stand van zaken.

Vragen of meer informatie? Neem contact op met de Servicedesk van het Inlichtingenbureau via servicedesk@inlichtingenbureau.nl of via 0800 222 11 22.

Aansluiten op Wgs-inlezen

Belastinggegevens van inwoners en ondernemers binnenkort beschikbaar

Binnenkort komen belastinggegevens beschikbaar voor gemeenten en gemandateerde organisaties in het kader van de uitvoering van de Wgs. De gegevens mogen geraadpleegd worden voor het opstellen van het plan van aanpak schuldhulpverlening. Het betreffen gegevens over het inkomen en vermogen van inwoners. Ook financiële gegevens over de onderneming zijn beschikbaar. Daarnaast wordt er inzicht gegeven in de toeslagen en eventuele openstaande vorderingen. In de volgende nieuwsbrief komt er meer informatie beschikbaar via welke voorzieningen de informatie van de belastingdienst geraadpleegd kan worden.

Update Q&A Wijziging Wgs

De Q&A Wijziging wet gemeentelijke schuldhulpverlening is geactualiseerd. In de Q&A behandelen we alle veelgestelde vragen rondom de wijziging van de Wgs.

Update Q&A

Adviesrecht gemeenten bij de schuldenbewind (Ags)

Interviews gemeenten scenario’s grip op schuldenbewind

Hoe hebben de gemeenten Haarlem, Rotterdam en Land van Cuijk de grip op schuldenbewind georganiseerd? In deze video’s gaan we met deze gemeenten in gesprek over hoe zij grip op schuldenbewind hebben georganiseerd. De video's zijn een vervolg op het Afwegingskader samenwerking in het kader van schuldenbewind dat in 2021 is opgesteld. Daarin staan drie vormen beschreven hoe een gemeente grip op schuldenbewind kan organiseren:
- Adviesrecht
- Samenwerking op basis van een convenant
- Beschermingsbewind zelf uitvoeren.

Afwegingskader samenwerking

Ondernemers met financiële zorgen

Verkenning uitvoering schuldhulp aan ondernemers

In onze nieuwsbrief van 5 april deden wij een oproep om onze enquête in te vullen voor de verkenning naar schuldhulpverlening aan ondernemers: Hoe gaat het nu met het bereik en de (schuld)hulp aan ondernemers? Waar liggen de kansen voor uw gemeente? Wat zijn de uitdagingen en knelpunten? Wat helpt u om de hulp effectiever, sneller, kansrijker, uitvoerbaarder te maken? Heeft uw gemeente nog geen input hebben geleverd? Dan vragen we u dat alsnog te doen! Op die manier vertegenwoordigen we uw belangen en de belangen van uw inwoners zo goed mogelijk. Het invullen van de verkenning neemt ongeveer 15 tot 20 minuten in beslag.

De verkenning

Uitnodiging: Praat mee over schuldhulpverlening aan ondernemers!

Op 11 mei van 10.00 uur – 11.30 uur organiseert de VNG samen met de Nationale ombudsman een (be)spreekuur voor gemeenten. De ombudsman publiceerde op 14 april het onderzoek 'Zelfstandigen over de drempel' over toegang tot schuldhulpverlening voor ondernemers. Tijdens het (be)spreekuur worden de bevindingen toegelicht, is er ruimte voor vragen en kijken we samen vooruit hoe we schuldhulpverlening aan ondernemers kunnen versterken.

Aanmelden (be)spreekuur

Publicatie ondersteuningsproducten ondernemers 

De VNG ondersteunde gemeenten afgelopen jaar via het project Geldzaken en Ondernemers. Vanuit dit project zijn recent twee handreikingen gepubliceerd:  
Handreiking Geldzaken en Ondernemers – Wat kan de gemeentelijke dienstverlening betekenen voor ondernemers met financiële problemen?
Vormgeving website financiële ondersteuning ondernemers – Adviezen voor het inrichten van de gemeentelijke website voor ondernemers.   

Ondernemers krijgen brief met overzicht coronaschulden

De coronacrisis raakte ondernemers hard. Om hen te ondersteunen maakte de belastingdienst het mogelijk tijdelijk uitstel voor belastingverplichtingen aan te vragen. Veel ondernemers bouwden hierdoor een belastingschuld op. Om inzicht te geven in deze opgebouwde belastingschuld, stuurde de Belastingdienst sinds vorige week 270.000 ondernemers een brief met een overzicht van de coronaschuld die zij tot 31 januari 2022 hebben opgebouwd. Vanaf 1 oktober moeten ondernemers beginnen met het afbetalen van deze schulden.

Lees hier het artikel

Algemeen

Week van het geld 2022 geslaagd!

Het was een succesvolle Week van het geld. Met een feestelijke opening, een dagelijks Week van het geld Journaal, duizenden gastlessen voor basisonderwijs én mbo en activiteiten door het hele land was er de hele week veel aandacht voor leren omgaan met geld.

Lees hier het artikel

Landelijke bijeenkomst Vroegsignalering van de NVVK samen met VNG en Divosa

Het project 'Vroegsignalering schulden landt in Nederland' ging op 7 juni 2021 een nieuwe fase in met de overdracht aan VNG, Divosa en de NVVK. Deze drie partijen spraken toen uit het project te borgen en gezamenlijk te investeren in de doorontwikkeling van vroegsignalering. Daarom nodigen wij je van harte uit voor de 10e landelijke bijeenkomst Vroegsignalering Schulden op maandagmiddag 30 mei 2022.

Lees hier het artikel

Toeslagen stuurt eerste brieven aan mensen met betaalachterstand

Vanaf 20 april 2022 stuurt Toeslagen brieven aan mensen die teveel toeslag hebben ontvangen én die dit bedrag nog niet hebben terugbetaald. Nu de coronamaatregelen worden afgebouwd, vraagt ook Toeslagen om weer te beginnen met terugbetalen. Het gaat om teveel ontvangen huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag met een dagtekening vanáf 2020. Mensen met oudere toeslagschulden ontvangen voorlopig geen brief.
Sommige mensen betalen al elke maand toeslag terug via een betalingsregeling. Zij krijgen deze brief niet. Voor hen verandert er niets. Mensen die zich hebben gemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) als gedupeerde ouder ontvangen deze brief ook niet.
Om gemeenten te ondersteunen heeft Toeslagen twee toolkits samengesteld met informatie- en communicatiemateriaal. Hier vindt u bijv. een infographic, FAQ en verschillende nieuwsartikelen die u kunt gebruiken.

Terugkijken webinar herstart invordering Toeslagen

Gezocht deelnemers klantreis sociale incasso

In aanvulling op de Masterklantreis Financiële Zorgen starten we met een klantreis ‘sociale incasso’. We gaan sessies doen met inwoners, schuldhulpverleners en medewerkers invordering gemeenten. We zijn voor de sessies van 10 en 12 mei nog op zoek naar een aantal deelnemers. Bent u geïnteresseerd stuur dan een mail naar schulden@vng.nl met als onderwerp ‘Klantreis Sociale incasso’ voor een snelle verwerking. Graag tot ziens!

Aanmelden voor de klantreis

Info praktijkdag 19 mei - Schouders Eronder - samen komen tot haalbare betalingsregelingen

Iedereen die werkt in de sociaal financiële hulpverlening heeft te maken met burgers die kampen met (grote) betalingsachterstanden. Of je nu schuldeiser of financieel hulpverlener, bewindvoerder of vrijwilliger bent. Niet alleen is deze groep burgers zelf gebaat bij haalbare betalingsregelingen die passen bij hun betaalcapaciteit en mogelijkheden. Ook professionals, vrijwilligers en andere deskundigen hebben hier belang bij.

Lees hier het artikel

Webinars NVVK Convenant Lokale Overheid samen met VNG

Op 23 mei en 2 juni 2022 organiseert de NVVK een webinar over het Convenant Lokale Overheid. Vanuit het implementatieteam van het Programma Verbinden Schuldendomein zijn wij bij deze webinars aanwezig voor de beantwoording van eventuele gemeentespecifieke vragen. De commissie PSI heeft in november 2021 haar ondersteuning voor dit convenant uitgesproken en adviseert gemeenten zich bij dit convenant aan te sluiten.

Aanmelden 23 mei
Aanmelden 2 juni

Agenda bijeenkomsten

Alle bijeenkomsten starten om 10.00 uur.

- 11 mei: (Be)spreekuur - Onderzoek ombudsman en schuldhulp aan ondernemers (let op anderhalf uur)
- 12 mei: Samenwerksessie - Hoe kan een gemeente uitvoering geven aan het adviesrecht bij schuldenbewind?- 18 mei: (Be)spreekuur - De nieuwe modelmededeling (let op anderhalf uur)
- 24 mei: Expertsessie - Nieuwe initiatieven, samenwerkingen binnen gemeenten
- 31 mei: Samenwerksessie - Hoe kan een gemeente beschermingsbewind zelf uitvoeren?
- 1 juni: Samenwerksessie - KBvG & VNG sociale incasso en signalering

Aanmelden
vng.nl