Nieuwsbrief Schulden - 5 april 2022

Nieuwsbrief Schulden

5 april 2022

Mailing VNG

De nieuwsbrief schulden houdt u als gemeente op de hoogte van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein.

Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief. 

https://tracking.vng.nl/w/3016/2549/824fb4b4d8cd29f8bc098554f3be54bf

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

 - UWV beslag op wisselende inkomsten – afspraken en vervolg 

 - (Be)spreekuur april Wvbvv op speciaal verzoek: mail ons uw vragen en verzoekjes!


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

 - Handreiking en enquête Grip op schuldhulpverlening 
 - Hoe gaat het in uw gemeente met de schuldhulpverlening aan ondernemers? (dank voor input en reminder)

Wet stroomlijning keten voor derdenbeslag (Wskd)

 - Procesupdate wat kunnen gemeenten wanneer (niet) verwachten

Algemeen

 - Rechtbank Gelderland start maart 2022 met uitbreiding project Schuldenaanpak 

 - Koninklijk bezoek bij Voorjaarscongres NVVK

 - Gemeenten kunnen energietoeslag uitkeren
 - Extra (be)spreekuur op 13 april: SchuldenlabNL
 - (Be)spreekuren, (samen)werksessies en expertsessies

 - Bijeenkomsten agenda

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

UWV beslag op wisselende inkomsten – afspraken en vervolg

Gemeenten legden VNG een aantal uitvoeringsvraagstukken voor waarbij het UWV de rol van derdebeslagene heeft. Uit overleg met VNG, UWV en SZW blijkt een aantal van deze vraagstukken op proces of instructieniveau op te lossen. Daar is en wordt aan gewerkt. Ook blijft het belangrijk om verwarring te voorkomen bij de communicatie over de BVV. Zo heeft de derdebeslagene de toegepaste BVV nodig om de afdracht te verzorgen (zie ook onze Q&A). VNG en het UWV hebben daarnaast afspraken gemaakt om bij eventuele knelpunten snel op inhoud te kunnen schakelen. Eén van de knelpunten betreft het beslag op zeer wisselende inkomsten waarbij een vastgestelde BVV op het moment van communicatie al niet meer in verhouding staat tot het actuele inkomen. Dit is een breder vraagstuk dat door VNG en UWV geagendeerd is bij de Keten voor Derdenbeslag. Het is een mooi voorbeeld van goede ketensamenwerking. Samen versterken we elkaar.

(Be)spreekuur april Wvbvv op speciaal verzoek: mail ons uw vragen en verzoekjes!

Tijdens de bespreekuren over de Wvbvv en de modelmededeling deze maand bleken er nog veel vragen te leven over de Wvbvv. VNG organiseert daarom op 20 april een extra (be)spreekuur Wvbvv. Heeft u specifieke vragen en/of wensen? Mail deze dan uiterlijk op vrijdag 15 april naar schulden@vng.nl. Graag tot dan!

Aanmelden

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Handreiking en enquête Grip op schuldhulpverlening

Naar aanleiding van de berichten in de media over problemen bij het uitbesteden van taken in het kader van de Wgs heeft de VNG een leidraad opgesteld met aandachtspunten. Ook ontving u van ons een korte enquête die ons helpt om u als gemeente zo goed mogelijk te ondersteunen. Heeft u deze nog niet ingevuld? Dan vragen wij u dit alsnog te doen. 

Enquête

Hoe gaat het in uw gemeente met de schuldhulpverlening aan ondernemers?

Gemeenten hebben een regierol bij de ondersteuning aan inwoners met schulden, ook als dit ondernemers zijn. Ondernemers zijn zwaar getroffen door de coronapandemie. Het is belangrijk om als gemeente in staat te worden gesteld om ondernemers met schulden passend te helpen. We horen daarom graag wat u als gemeente en/of schuldhulpverleners (verder) helpt bij de schuldhulpverlening aan ondernemers:

 - Hoe gaat het met het bereik en de (schuld)hulp aan ondernemers?

 - Waar liggen de kansen?

 - Wat zijn de uitdagingen en knelpunten?

 - Wat helpt om de hulp effectiever, sneller, kansrijker, uitvoerbaarder te maken?

Om uw belangen en de belangen van uw inwoners zo goed mogelijk te vertegenwoordigen vragen we u de enquête in te vullen. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten. Alvast bedankt voor uw inbreng!

De verkenning

Wet stroomlijning keten voor derdenbeslag (Wskd)

Procesupdate wat kunnen gemeenten wanneer (niet) verwachten?

De verwachting was dat we u als gemeente in Q1 2022 konden informeren over de definitieve planning van de Wskd. Helaas is deze nog niet beschikbaar. VNG volgt het proces op de voet en is gestart met het maken van een plan voor de implementatieondersteuning. Zodra er meer bekend is over de definitieve planning publiceren we deze in de nieuwsbrief. Ook starten we dan de implementatieondersteuning aan gemeenten op.

Algemeen

Rechtbank Gelderland start met uitbreiding project Schuldenaanpak

Rechtbank Gelderland start deze maand met de uitbreiding van het project Schuldenaanpak. Het project Schuldenaanpak moet ertoe leiden dat mensen met schulden eerder worden gezien en gehoord. Zo kan er sneller en eenvoudiger aan een passende oplossing worden gewerkt. De rechtbank Gelderland breidt het project uit met verwijzing vanuit alle rechtsgebieden en de inzet van schuldenfunctionarissen. De rechtbank gaat de samenwerking aan met alle 51 Gelderse gemeenten.

Lees meer

Koninklijk bezoek bij Voorjaarscongres NVVK

Koningin Maxima bezoekt dit jaar het Voorjaarscongres van de NVVK in Enschede. De koningin is erevoorzitter van Schuldenlab.nl, de NVVK is één van de partners. Tijdens het congres neemt ze ons onderzoeksrapport in ontvangst. Het onderzoeksrapport belicht het effect van financiële hulpverlening op de levens van mensen.

Lees meer

Gemeenten kunnen energietoeslag uitkeren

Gemeenten mogen starten met het uitkeren van de energietoeslag aan huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum. Ze kunnen dit doen vooruitlopend op de wetswijziging van de Participatiewet. Dat heeft het ministerie van SZW besloten, op verzoek van de VNG.

Lees meer

Extra (be)spreekuur op 13 april: SchuldenlabNL

Op 13 april is er een (be)spreekuur om inzicht te krijgen in de wijze waarop gemeenten gebruik maken van Schuldenlab.nl. Bij welke projecten van SchuldenlabNL is uw gemeente aangesloten? Waarom is hiervoor gekozen en welke meerwaarde heeft het project voor de gemeente? Is uw gemeente niet bij één van de projecten aangesloten? Wanneer zou het voor uw gemeente interessant zijn en waarom? Met deze uitwisseling krijgt VNG meer inzicht in hoe de verschillende projecten van SchuldenlabNL in de gemeentelijke praktijk werken en welke aanvullende wensen er leven.

Aanmelden (be)spreekuur

(Be)spreekuren, (samen)werksessies en expertsessies

Wij maken onderscheid in drie verschillende bijeenkomsten om op die manier per onderwerp, u beter van dienst kunnen zijn. In de omschrijving treft u de soort bijeenkomst en het onderwerp.

  • (Be)spreekuren organiseren we op basis van behoeften of actuele ontwikkelingen. In deze sessies delen we nieuwe informatie en is er ruimte voor vragen of stellingen.
  • (Samen)werksessies zijn gericht op samenwerking; intern, tussen gemeenten onderling of met ketenpartners. Het zijn actieve werksessies waarin we praktijkervaringen delen of samen aan de slag gaan!
  • In expertsessies verdiepen we ons in een bepaald thema of vraagstuk. Daarbij staat de ervaring, expertise of ‘best practice’ van gemeenten centraal. Dit levert bijvoorbeeld input voor processen, (ondersteunings)producten of ontwikkelingen. Alle bijeenkomsten starten om 10 uur.

Agenda bijeenkomsten

- 13 april – (Be)spreekuur - SchuldenlabNL, wensen en behoeften gemeenten
- 14 april – Expertsessie - Scenario's voor het organiseren van grip op schuldenbewind
- 20 april – (Be)spreekuur - Wvbvv
- 21 april – (Be)spreekuur - Effectief beleid prioritering en opvolging vroegsignalering

vng.nl