Nieuwsbrief Schulden - 12 oktober 2022

Nieuwsbrief Schulden

12 oktober 2022

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld.

Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief. https://tracking.vng.nl/w/3016/13569/7d8cc5f42f52bef7a22e99776cbf0e7a

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
 - Speciale opfrisbijeenkomst bijeenkomst over de WvBvv

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Update; voorzieningen gegevensuitwisseling voor de schuldhulpverlener
 - Verantwoording gemeenten Suwinet-inkijk moet jaarlijks plaatsvinden.

Ondernemers
 - Project ondernemers met financiële zorgen, oproep aanmelden contactpersoon ondernemers met financiële zorgen

Algemeen
 - Ondersteuning nodig? Het IM-team staat voor u klaar!
 - Congresspecial Programma Verbinden Schuldendomein 
 - Aandachtspunten bij het gebruik van risicomodellen door gemeenten
 - Agenda (be)spreekuren

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Speciale opfrisbijeenkomst over de WvBvv  

Naar aanleiding van de bijeenkomst van het Inlichtingenbureau op 28 september, organiseert de VNG een digitale vervolgbijeenkomst. Daarin gaan we in op een aantal onderdelen in het proces en de uitvoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet en we bespreken een aantal veel gestelde vragen. Ook wanneer u de eerdere bijeenkomst van het Inlichtingenbureau heeft gemist, bent u van harte welkom om deze interactieve sessie bij te wonen op 27 oktober. 

Wij gaan in op het bevragen van de centrale voorziening, het gemeenteportaal? Hoe gaat dat, wanneer mag je het raadplegen? Wat berekent de rekentool automatisch, wat doe je nog handmatig? Waar moet je opletten? We geven antwoord op de vragen die gesteld zijn in de eerste sessie en die bij de VNG tot nu het meest gesteld zijn en bespreken casussen vanuit gemeenten. 

Aanmelden

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs 

Update; voorzieningen gegevensuitwisseling voor de schuldhulpverlener


Inleesfunctie Suwinet via het Inlichtingenbureau
Naast de inkijkfunctie Suwinet kunnen inkomens-, vermogensgegevens en schulden in het kader van de toegang en plan van aanpak Wgs per medio november aanstaande ook geraadpleegd worden via een inleesfunctie. Met deze inleesfunctie van het Inlichtingenbureau kan de schuldhulpverlener via zijn eigen applicatie de gegevens inlezen om deze vervolgens te kunnen raadplegen.
Er zijn verschillende leveranciers die hebben aangegeven de inleesfunctie te ontwikkelen. U kunt bij uw softwareleverancier informeren of zij de inleesfunctie gaan ontwikkelen.
Meer informatie over de aansluiting op de inleesfunctie Suwinet is te vinden op de website van Stichting Inlichtingenbureau.


Belasting- en toeslaggegevens raadplegen voor de uitvoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) is medio november 2022 mogelijk via het portaal Schuldhulpverlening van het Inlichtingenbureau. 
Via de digitale weg zijn deze gegevens straks snel beschikbaar voor gemeenten en gemandateerde partijen ten behoeve van schuldhulpverlening.  Gegevens zijn te raadplegen via het portaal Schuldhulpverlening van het Inlichtingenbureau. Hiervoor kunt u zich nu al aanmelden. Om gebruik te maken van het portaal heeft uw gemeente E-herkenning nodig en een zogenaamde subOIN. Het aanvragen van deze technische vereisten kent een lange doorlooptijd. Meldt uw gemeente daarom zo spoedig mogelijk aan voor het portaal.
Meer informatie over de aanmeldprocedure vindt u op de website van het Inlichtingenbureau.  

Voor vragen en meer informatie kunt u ook contact opnemen met de servicedesk van het Inlichtingenbureau via servicedesk@inlichtingenbureau.nl of via 0800 222 11 22.   


Aansluiting van private partijen op het portaal schuldverlening via een beveiligde internetverbinding
Aansluiting op het portaal schuldhulpverlening van het Inlichtingenbureau is alleen mogelijk door middel van een diginetwerkverbinding.  Dit is een besloten netwerk van de overheid waarop organisaties met een publieke taak gegevens onderling kunnen uitwisselen. Voor private partijen is het Inlichtingenbureau bezig om een beveiligde internetverbinding te ontwikkelen. Deze verbinding stelt private partijen in staat om op het portaal schuldhulpverlening aan te sluiten.
Het Inlichtingenbureau gaat de komende periode deze beveiligde internetverbinding voor het portaal Schuldhulpverlening testen met twee private partijen. De beveiligde internetverbinding zal eind 2022 beschikbaar zijn.

Voor vragen en meer informatie kunt u ook contact opnemen met de servicedesk van het Inlichtingenbureau via servicedesk@inlichtingenbureau.nl of via 0800 222 11 22.

Verantwoording gemeenten Suwinet-inkijk moet jaarlijks plaatsvinden

Voor het gebruiken van Suwinet moeten gemeenten zich verantwoorden. Hiervoor is een nieuwe Verantwoordingsrichtlijn Informatiebeveiliging GeVS 2022 vastgesteld. De Verantwoordingsrichtlijn geeft aan hoe afnemers van Suwinet-services zich moeten verantwoorden. De ENSIA-verantwoordingssystematiek sluit hierop aan. Gemeenten kunnen dus de ENSIA-systematiek volgen.
De Verantwoordingsrichtlijn is via deze link te raadplegen. De verantwoording over het jaar 2021 mochten gemeenten, als eenmalige uitzondering, meenemen in de verantwoordingsrapportage van 2022. Vanaf 2022 moet de verantwoording jaarlijks plaatsvinden. In een eerder gepubliceerde handreiking stond opgenomen dat het jaar 2022 verantwoord mocht worden in 2023. Dit klopt niet. In de geactualiseerde handreiking is de juiste tekst opgenomen.

Lees meer

Ondernemers met financiële zorgen

Project ondernemers met financiële zorgen, oproep aanmelden contactpersoon ondernemers met financiële zorgen

Ondernemers hebben moeite met de huidige ontwikkelingen. Naast de oorlog, de pandemie en de energiecrisis, liepen de coronasteunmaatregelen af op 1 april 2022. Vanaf 1 oktober 2022 starten ondernemers met het afbetalen van belastingen waarvoor zij uitstel kregen. Dit alles naast stijgende vaste lasten. Kortom, de bestaansonzekerheid neemt toe. Het is belangrijk om te voorkomen dat ondernemers met financiële zorgen (verder) in de problemen komen. De VNG ondersteunt u als gemeente en behartigt uw belangen zodat u in staat bent - of wordt gesteld - om ondernemers met financiële zorgen tijdige en passende ondersteuning te bieden.

Voor het thema ‘Ondernemers met financiële zorgen’ zijn wij op zoek naar één contactpersoon per gemeente, ISD of belastingsamenwerking om uw gemeente de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Mocht u twijfelen, neem dan contact op met de implementatiemanagers via schulden@vng.nl

Aanmelden

Algemeen

Ondersteuning nodig? Het Implementatieteam Wetten staat voor u klaar! 

Dagelijks starten nieuwe collega's bij gemeenten in het sociaal domein. Wij kunnen ons voorstellen dat deze collega's (nog) niet op de hoogte zijn van alle ondersteuning die wij als implementatieteam kunnen bieden bij de nieuwe wetgeving in het schuldendomein. Graag brengen we onze ondersteuning daarom nog eens onder de aandacht. In deze video geven we een korte toelichting op de verschillende wetten en wat het implementatieteam te bieden heeft. U kunt uw ondersteuningsvraag dagelijks bij ons kwijt via schulden@vng.nl.  

Bekijk hier de video

Congresspecial Programma Verbinden Schuldendomein  

Drie jaar onderweg in het schuldendomein
In deze congresspecial staan wij stil bij de weg die wij samen hebben afgelegd in het schuldendomein. Wij markeren het overgangsmoment en kijken vooral vooruit. We delen kennis en ervaringen: Wat heeft het programma voor gemeenten en haar inwoners opgeleverd? Hoe hebben we dat met elkaar gedaan? Hoe ziet de koers voor het vervolg eruit? En welke rol speelt de routekaart Financiële Zorgen daarin?  

Tijdens een paneldiscussie in een verrassende setting staan de resultaten en uitdagingen op de agenda. Neemt u straks plaats in de fishbowl….? Wij gaan actief met elkaar aan de slag en gaan er heel nadrukkelijk een interactieve, inspirerende middag van maken.  

Bent u erbij? U kunt zich via het inschrijfformulier inschrijven voor de congresspecial en een voorkeur aangeven voor een van de workshops.

U ontvangt uiterlijk twee weken van tevoren de bevestiging met het uitgebreide programma.  

  

Wij hopen u te ontmoeten op donderdag 10 november! 

Aanmelden

Aandachtspunten bij het gebruik van risicomodellen door gemeenten 

Recent werd in de media gemeld dat een aantal Nederlandse gemeenten nog werkten met een afgeleide van de Fraudescorekaart. In 2020 heeft de minister van SZW in de brief Stand van de uitvoering sociale zekerheid aangegeven dat het gebruik van de Fraudescorekaart was stopgezet en dat het instrument niet langer aan gemeenten beschikbaar werd gesteld door BKWI. Dit betekent echter niet dat gemeenten geen nieuwe technologieën (waaronder risicomodellen) mogen inzetten om misbruik van sociale zekerheidsgelden op te sporen en aan te pakken (CRvB, 2018). De inzet van risicomodellen biedt mogelijkheden, maar vraagt ook om het maken van zorgvuldige afwegingen. 

Lees meer

Agenda (be)spreekuren

Alle (be)spreekuren starten om 10.00 uur.

  • 10 oktober - (Be)spreekuur - Informatie delen met wethouders en gemeenteraad
  • 13 oktober - Expertsessie - Vroegsignalering en particulieren verhuurders
  • 27 oktober – Special - Opfrisbijeenkomst over de WvBvv
  • 1 november - (Be)spreekuur - Coördinerend deurwaarderschap
  • 3 november - Samenwerksessie - Samen werken binnen gemeente i.h.k.v. schulden
  • 7 november - (Be)spreekuur - CAK meldingen
  • 9 november - (Be)spreekuur - Januari-release BVV rekentool, veranderingen in de berekening (o.a. woonkosten) en de communicatie
  • 14 november - (Be)spreekuur - De menselijke maat

Heeft u als gemeente de wens of behoefte aan een (be)spreekuur op een ander thema? Geeft u dat dan aan via schulden@vng.nl.

Aanmelden
vng.nl